Naastbetrokkenen

Naastbetrokkenen
Naaste is een sociale term waarmee meestal personen worden aangeduid die dicht bij iemand staan. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan familievrienden en aangenomen/aangetrouwde familie, waar een goede band mee is.
(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Naaste)

Naaste, een benaming voor ons allemaal. Mensen zoals jij en ik zijn naaste van een ander persoon. Die persoon is weer onze naaste. Punt, einde verhaaltje.
Vanuit dit punt heeft ieder mens wel met een aandoening te maken. In de familie, in het gezin, op je werk of in je vriendenkring. Het is dus eigenlijk helemaal niet zo vreemd als een aandoening veel en vaak voorkomt. Toch hebben wij, als naaste, de gewoonte om bij de aandoening verslaving net te doen alsof onze neus bloed. We doen liever alsof het niet aanwezig is. Wat zegt dit over ons?

Schamen wij ons? Zijn we er verdrietig over? Allemaal emoties die in je lijf rondspoken en waar eigenlijk niemand bij gebaat is. Zeker jij niet en je naaste al helemaal niet. Het is helaas hoe de maatschappij hier over denkt en oordeelt.
Juist het erover zwijgen maakt dat onze naaste het nog moeilijker hebben om de weg naar ons terug te vinden, om het bespreekbaar te maken. Neem nu een andere aandoening, bijvoorbeeld suikerziekte of reuma, alzheimer, maakt niet uit maar er kan door de naaste over gesproken worden. Openlijk. Om te delen, hulp of advies te vragen als hij of zij het moeilijk heeft.

De naaste die te maken heeft met misbruik of afhankelijkheid (verslaving) kan ook behandeld worden voor de aandoening. Zolang er schaamte op zit om erover te spreken bij familie en- of werkgevers gaan onze naaste niet gemakkelijk of zelfs nooit een stap naar de hulpverlening zetten. Met alle verdrietige en soms nare gevolgen van dien.
Je staat erbij en kijkt er met onmacht naar. Wat een verdriet, zorgen en pijn om diegene waar je om geeft. Sta eens stil bij jouw rol hierin. Wat zou jij willen dat er verandert? En hoe kun je dit bereiken? Wij willen graag naar je luisteren en je helpen een weg te vinden voor jullie beiden. Stap uit deze keuzeafhankelijkheid waarin jullie beiden in kunnen zitten en doorbreek het patroon zodat jijzelf en je naaste weer een kans hebben.

%d bloggers liken dit: